Om het gebruik van de Slaaprobot zo gemakkelijk en effectief mogelijk te maken, hebben we afgelopen juli de eerste (bèta) versie van de ‘gesynchroniseerde ademhaling’ geïntroduceerd. Hoe werkt dat nou precies?

Gesynchroniseerde Ademhaling

De Gesynchroniseerde Ademhaling werkt in twee stappen: het detecteren van de ademhaling en het synchroniseren van de ademhaling.

Ademhaling detecteren

Het doel van het detecteren van de ademhaling is om jouw ademhalingssnelheid te meten. Dit doen we in ademhalingen per minuut (APM).

Het detecteren van de ademhaling gebeurt in 3 simpele stappen:

1. Elke seconde worden 3 metingen van jouw ademhaling gedaan
  2. Elke 20 seconden checkt de Slaaprobot of hij jouw ademhaling nog goed kan meten.
  3. Zodra de Slaaprobot een ademhaling voelt, maakt het een berekening wat de APM van de Slaaprobotgebruiker is

Ademhaling synchroniseren

Het doel van het synchroniseren van de ademhaling is om de ademhaling van de Slaaprobot aan te laten passen (ofwel synchroniseren) aan jouw ademhaling. Hierna is het doel om de Slaaprobot langzamer te laten ademen dan jou.

Het synchroniseren van de ademhaling in 3 stappen:

1. Elke 30 seconden wordt de APM van de Slaaprobot vernieuwd. Hierbij controleert de Slaaprobot of hij zich heeft aangepast aan jou, door de snelheid van de robot en jouw ademsnelheid te vergelijken.
  2. Zodra de Slaaprobot gesynchroniseerd is, zal de Slaaprobot je naar een rustigere ademhalingssnelheid proberen te brengen door zelf iets rustiger te gaan ademen.
  3. De Slaaprobot zal pas langzamer gaan ademen wanneer je je aan zijn snelheid hebt aangepast. Adem je plotseling weer wat sneller, bijvoorbeeld doordat je wakker wordt van het één of ander, dan zal de Slaaprobot zich weer aan jou aanpassen

Slimme start

De Slaaprobot slaat jouw APM op aan het begin van elke keer dat je de Gesynchroniseerde Ademhaling gebruikt. Bij de start van een nieuwe Slaaprobotsessie, begint de Slaaprobot met een ademhalingssnelheid die het gemiddelde is van de afgelopen 5 sessies.

Ratio’s

Op dit moment is het nog niet mogelijk om de in- en uitadem-ratio te laten regelen door de Slaaprobot zelf. Dit betekent dat de ratio bepaald wordt door het laatste slaapprogramma dat je hebt gebruikt.

Bij Slapen is het ratio 1.0 : 2.0 (uitademing is altijd twee keer zo lang als de inademing)

Bij Dutten is het ratio 1.0 : 1.5 (uitademing is 1,5 keer zo lang als de inademing)

Bij Ontspannen is het ratio 1.0 : 2.5 (uitademing is 2,5 keer zo langs als de inademing)

Begin met de Gesynchroniseerde Ademhaling

Misschien is dit nog een best technisch verhaal dat lastig te begrijpen is.. Daarom kun je de functie het beste zelf uitproberen :).

Als je de Slaaprobot gebruikt, kun je gebruik maken van deze eerste versie van de gesynchroniseerde ademhaling. Klik linksonder op het startscherm op 'Ademhling' en zorg ervoor dat de knop 'Synchroniseer ademhaling (Beta!)' aan staat.

Als je dit nog niet ziet, kun je de Somnox App hebt updaten op iOS ( klik hier ) of Android ( klik hier ). Hierna is het van belang om de Slaaprobot zelf te updaten naar de laatste versie. Hoe je de Slaaprobot correct van een update voorziet, kun je in dit artikel lezen.